Що таке “багатодіапазонна GNSS” Garmin

Найновіші смарт-годинники Garmin підтримують так звану багатодіапазонну GNSS (Глобальну Навігаційну Супутникову Систему). Що це таке і чим це може вас зацікавити? Ось що вам потрібно знати.

Multi-Band, Multi-GNSS, Dual-Band – що це?

Приймач Multi-GNSS здатний обчислювати розташування, швидкість і час, отримуючи супутникові сигнали, що транслюються з кількох навігаційних супутникових систем. Таким чином, замість просто GPS, система може одночасно використовувати GLONASS, європейський GALILEO, китайський BEIDOU тощо.

Раніше цей тип технології в основному використовувався для військових цілей, автомобільної навігації, телематичних систем, географічних інформаційних систем та систем запобігання катастрофам. Мандрівники також десятиліттями використовують цю технологію. Бігуни та велосипедисти – менше.

Зараз ситуація змінюється, оскільки виробники смарт-годинників починають використовувати багатодіапазонну або двочастотну технологію у своїх приладах. Garmin є одним із них. Кілька його смарт-годинників містять підтримку цієї можливості.

Які годинники Garmin мають Multi-Band і як це працює?

Крайні оновлення в Garmin – це Forerunner 955 і 255. Обидва смарт-годинники випущені приблизно місяць тому. Інші годинники Garmin із цією функцією – Sapphire-версії Fenix ​​7 і Epix 2, серії D2 Mach 1 і Tactix 7. Цю функцію також можна знайти у велокомп’ютерах Edge 1040 і 1040 Solar. Забігаючи вперед, варто зазначити, що, мабуть, більшість спортивних годинників і велокомп’ютерів Garmin будуть оснащені Multi-Band.

Функція використовує частоти L1 і L5 разом із підтримкою кількох угрупувань. Перша зарезервована для публічного використання, безплатна та існує з моменту створення GPS. Інші частоти використовуються у військових та інших цілях. Але у 2009 році L5 була запущена як додаткова частота для загального користування. З тої пори сумісні супутники поступово додавали до нового угрупування, що робило його більш зручним для використання. За різними оцінками, наступного року близько 70% піднятих супутників матимуть можливість транслювати L5.

Ось чудова ілюстрація від Garmin, яка показує, як технологія працює в міському середовищі.

як багатодіапазонна GNSS працює в міському середовищі

Доступ до кількох глобальних навігаційних супутникових систем забезпечує виняткову точність.

Переваги використання багатодіапазонної GNSS

Отже, що це означає? Використання одночасно L1 і L5 має певні переваги.

- Ви отримаєте кращу точність позиціювання та більш послідовні записи треків завдяки збільшеній кількості супутників, у порівнянні з позиціюванням лише за допомогою GPS.
- Підвищується рівень успішності позиціювання завдяки отриманню більшої кількості супутникових сигналів. Це особливо очевидно в суворих умовах і густонаселених районах, де сигнали GPS можуть сильно погіршуватися.
- Забезпечується швидше підключення.
- Технологія також покращує стійкість до перешкод.

По суті, це означає краще, швидше, сильніше та точніше супутникове позиціювання. Звісно, не слід вважати інші пристрої Garmin неточними. Багаточастотність – це просто покращення у порівнянні з одночастотними приймачами. Пристрої з нею краще обладнані для опрацювання помилок визначення місцеперебування.

При використанні в реальних умовах нова технологія може забезпечити вам визначення розташування з точністю приблизно +/- 2 метри або 6 футів за ідеальних умов. Годинники без цього мають точність визначення місцеперебування приблизно в межах +/- 3 метрів або 10 футів. Усе це, звичайно, в ідеальних умовах.

Розрядження акумулятора

Якщо у вас є один із сумісних годинників Garmin – можна вибрати, використовувати цю технологію чи ні. Причина того, чому дехто відмовляється – те, що це більше розряджає акумулятор, ніж інші варіанти.

Наприклад, Forerunner 955 працює до 42 годин у режимі лише GPS і 80 годин у режимі Ultratrac. Увімкніть режим All-system GNSS – і автономність зменшиться до 8,5 годин! Таким чином, він досить сильно “з’їдає” заряд батареї. Але покращення очевидні, як я дізнався під час тестування мого щойно придбаного 955. Він набагато швидше забезпечує сигнал, ніж 935, який я використовував раніше, і точніший.

Щоб увімкнути цю функцію – відкрийте «Заняття та програми» на годиннику довгим натиском середньої лівої кнопки та переходячи до пункту меню. Виберіть, наприклад, таку діяльність, як «Біг». Виберіть GPS. Потім вам потрібно буде вибрати між опцією «Всі системи», що забезпечує високу точність, і «Всі + багатодіапазонне», що забезпечує найкращу точність. Нарешті, є також опція «UltraTrac». Вона має меншу точність, але ваш годинник працюватиме довше, ніж з іншими варіантами.

Джерело - gadgetsandwearables.com