_____________

Останніми оновленнями асортименту велокомп’ютерів Garmin є Edge 540 і Edge 840.

Нові велокомп’ютери разом із Edge 1040 забезпечують новітню функціональність Garmin і опцію заряджання від сонячної енергії для збільшення терміну роботи батареї.

Але як ще можна порівняти ці три прилади? У даній статті розглянемо все, починаючи від відмінностей у заряджанні від Сонця і закінчуючи тим, чому варто вибрати один, а не інший.

Розмір екрана, сенсор і кнопки

_____________

Garmin Edge 1040 – це найкращий велосипедний комп’ютер бренду. Він має великий 3,5-дюймовий сенсорний екран і відповідний профіль на кермі. Більшість функцій контролюються за допомогою чутливого сенсорного екрану, хоча є дві кнопки на основі корпусу та кнопка ввімкнення/вимкнення збоку.

Новіші Edge 540 і 840 набагато компактніші, обидва мають 2,6-дюймовий екран. Edge 840 має сенсорний екран і сім кнопок, тож більшість функцій можна виконувати будь-якою з них, тоді як Edge 540 керується лише сімома кнопками.

Екран із зарядкою від сонячної енергії є опцією для всіх трьох пристроїв, з тонким "сонячним" покриттям над областю даних і коричневими зонами вгорі та внизу, які збирають сонячну енергію більш ефективно.

Розмір і вага агрегату

_____________

Менші Edge 540 і 840 мають розміри 85,1 x 57,8 x 19,6 мм. Їх вага дещо відрізняється: 80,4 г для Edge 540 і 84,9 г для Edge 850. Додавання сонячної зарядки збільшує вагу – у кожному випадку приблизно на 4 г.

Edge 1040 на 32,5 мм довший, а також трохи ширший і товстіший, з розміром корпусу 117,6 × 59,3 × 20 мм. Він важить 126 г, а сонячна зарядка додає ще 7 г.

Термін роботи батареї

_____________

Заявлений час автономної роботи без сонячної зарядки становить 26 годин для Edge 540 і 840, і 35 годин для Edge 1040. За допомогою сонячної зарядки час можна збільшити до 32 годин для менших пристроїв і 45 годин для Edge 1040, але перегляньте наші застереження щодо сонячної зарядки далі в цій статті.

Використовуйте режим енергозбереження, і, як стверджує виробник, час автономної роботи буде збільшено до 60 годин і 100 годин відповідно.

Пам'ять

_____________

Обсяг пам’яті для трьох велокомп’ютерів відрізняється: 16 ГБ для Edge 540 Solar, 32 ГБ для Edge 840 Solar і 64 ГБ для Edge 1040 Solar. Усі вони зберігають однакову кількість даних про поїздки, але більший обсяг пам’яті використовується для збереження більшої області карти.

Підсумкове порівняння Garmin Edge 1040, 840 і 540

Ось порівняння фізичних розмірів велокомп’ютерів серії Edge 40, заявленого Garmin терміну роботи батареї, інших функцій і цін.

_____________

Зарядка акумулятора від Сонця для Edge 1040 більш ефективна

_____________

Важливим нововведенням у велокомп’ютерах Edge 40-ї серії є підзарядка батарей від Сонця. Для всіх трьох моделей це опція, а не обов'язкова функція. Ви можете відмовитися та вибрати версію без сонячної зарядки із асортименту Garmin і заощадити на цьому до 100 фунтів стерлінгів залежно від моделі.

Зарядка від Сонця забезпечує корисний додатковий час роботи акумулятора – принаймні, якщо ви їдете там, де сонячно.

Прилад повідомляє, скільки заряду акумулятора ви отримали під час поїздки. У сірий зимовий день у Великій Британії я роздобув лише кілька хвилин на годину. Але влітку Edge 1040 Solar повідомляв мені, що я регулярно додаю приблизно 15 хвилин заряду на годину, навіть у змішаній тіні від дерев.

Більший екран Edge 1040 робить його сонячну зарядку ефективнішою, ніж Edge 540 і Edge 840. Garmin заявляє, що максимальний сонячний приріст становить 42 хвилини на годину для Edge 1040 проти 25 хвилин для менших пристроїв.

Сонячний колектор робить екран темнішим на сонячних батареях, ніж на несонячних, тож вам може знадобитися збільшити яскравість екрана, що скоріше нівелює переваги сонячної зарядки.

Чи потрібна вам сонячна зарядка – також залежить від типу катання. Усі три пристрої Edge забезпечують понад 24 години роботи від батареї навіть у форматі без сонячної енергії. У Edge 1040 Solar час збільшено до заявлених 45 годин або 100 годин, якщо ви ввімкнете режим енергозбереження.

Хоча це палиця з двома кінцями. Під час однієї поїздки Edge 1040 Solar відмовився від мене на середині дороги, тому що я не потрудився перевірити рівень заряду акумулятора перед тим, як вирушити.

Різний обсяг пам'яті, але однаковий обсяг даних

_____________

Обсяг вбудованої пам’яті Edge 540, 840 і 1040 відрізняється: 540 отримав мікросхему пам’яті 16 ГБ, 840 – 32 ГБ, а 1040 – 64 ГБ. Garmin каже, що всі три комп’ютери можуть зберігати однаковий обсяг даних, незважаючи на різний розмір пам’яті: 200 місць/маршрутних точок, 100 маршрутів і до 200 годин історії поїздок.

Більший об’єм пам’яті Edge 840 і 1040 дозволяє їм зберігати більше картографічних даних на пристрої. Отже, якщо ви часто подорожуєте в різні регіони, щоб покататися, можливо, вам буде легше керувати сховищем карт із більшою пам’яттю. Однак, карти завантажуються для цілої країни чи регіону, тому це навряд чи буде суттєвим для вас, якщо не подорожуєте до іншого континенту.

Усі три велокомп’ютери Garmin мають GPS-фіксацію з того самого діапазону супутників і підтримують найновішу багатодіапазонну GNSS, яка може дозволити точніше визначити місцезнаходження на складній місцевості, наприклад під деревами або під час їзди між високими будівлями. Усі вони мають однаковий набір інших датчиків, серед яких барометричний висотомір, гіроскоп і акселерометр.

Однакові варіанти підключення

_____________

Багато є інших спільних функцій, в тому числі підключення Bluetooth, ANT+ і Wi-Fi, що дозволяє їм з'єднуватися з повним спектром зовнішніх датчиків, в тому числі велосипедним радаром і вимірювачем потужності. Bluetooth також дозволяє всім трьом підключатися до смартфона для передавання даних і отримання сповіщень під час їзди. Wi-Fi дозволяє швидко завантажувати дані та оновлювати програмне забезпечення.

Нещодавно представлена у Edge 540 і 840 – а тепер також доступна у Edge 1040 – функція ClimbPro працює на льоту, а не лише на заздалегідь запланованих маршрутах. Він надає вам профіль підйому та відстежує, як ви просуваєтеся, коли не дотримуєтеся визначеного курсу.

_____________

В Edge також є корисні функції, спільні для всіх трьох. Усі вони використовують велосипедну карту Garmin і мають популярні маршрути, тож у вас мало ймовірності опинитись на дорозі з двостороннім рухом, якщо є гарна смуга, яка йде в тому ж напрямку.

Усі три інтегруються з Trailforks для прокладання маршрутів бездоріжжям та підтримують показники Garmin Grit і Flow. Існує також Climb Explorer, який допоможе вам шукати підйоми поблизу вас.

Однакове з'єднання із Garmin Connect

_____________

Функціональність майже однакова для всіх трьох пристроїв і всі вони підключаються до програми Garmin Connect.

Garmin Connect досі є найповнішим доступним безкоштовним додатком для аналізу даних та містить власну версію багатьох функцій Garmin, які надають платні програми для фітнесу.

Garmin позиціонує свою функціональність як допоміжний засіб для тренувань, що забезпечує тренувальні плани на основі ваших цілей і рекомендацій для вас. Вони доступні на Garmin Connect і можуть бути завантажені на будь-який із трьох пристроїв.

Усі три відстежують вашу витривалість під час їзди та дають оцінку того, скільки у вас її залишилося. Вони навіть підкажуть, коли їсти та пити, щоб зарядитися енергією.

Вони також підрахують ваше тренувальне навантаження та підкажуть, на чому зосередитися, щоб досягти поставлених раніше цілей, або коли настане час відпочити.

Чому варто вибрати один чи інший Edge?

_____________

По-перше, ви хочете мати сенсорний екран? Якщо так, то Edge 540 виключається зі списку варіантів.

Тоді виникає питання, чи потрібен вам більший екран Edge 1040.

Він може бути корисним під час проходження маршрутів і прокручування карт, оскільки дає вам більше поле огляду; легше помітити, що стежка, якою ви їдете, прямує, наприклад, до скелі.

Також легше натиснути правильну кнопку під час катання, особливо якщо ви одягнені у важкі зимові рукавиці. На великому екрані такі дії, як масштабування пальцями, також легші.

_____________

Якщо ви хочете бачити багато даних під час їзди, то більший екран Edge 1040 полегшить читання, і ви зможете бачити максимум 10 полів даних, які можуть відображати всі три пристрої.

З іншого боку, Edge 1040 важить приблизно на 50 відсотків більше, ніж менші пристрої. З цієї причини багато професійних шосейників обирають менші пристрої Garmin. Він також досить громіздкий і займає багато місця. Він може навіть не підходити до деяких кріплень.

Якщо ви регулярно перевіряєте залишок заряду свого велокомп’ютера, вам можна обрати Edge 1040 Solar. Він має значно довший час роботи від батареї та збирає сонячний заряд ефективніше, ніж Edge 540 або Edge 840. Але з огляду на те, що всі три велокомп’ютери пропонують однаковий набір функціональних можливостей, мало що допоможе вам вибрати між ними, окрім розміру, сенсорного екрана та ціни.

Джерело – bikeradar.com