Пульсометр Garmin HRM-Tri - Огляд, тест, порівняння

У цьому огляді я розповім про нагрудний пульсометр Garmin HRM-Tri.

Чим примітний цей датчик?

Кілька років тому Garmin випустив на ринок три покращені моделі пульсометрів:

Garmin HRM-SWIM — це модель для тих, хто постійно плаває в басейні й хоче контролювати свій пульс у процесі тренування.

Хочу також звернути Вашу увагу на той факт, що ВСІ кардіо-пульсометри Garmin НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ передавати У ВОДІ дані про пульс в режимі реального часу!

Завдання нагрудних пульсометрів у воді - записати дані про пульс, щоб після закінчення тренування передати їх у годинник.

При цьому сам пульсометр HRM-SWIM НЕ РАХУЄ гребки плавця, його швидкість та інші характеристики. Цю функцію виконує годинник з вмонтованим акселерометром на руці спортсмена.

Garmin HRM-RUN - пульсометр для бігунів, що дозволяє контролювати пробіжки за допомогою додаткових бігових замірів.

Остання, сама просунута модель - універсальний кардіо-пульсометр для тріатлоністів - Garmin HRM-Tri.

З огляду на той факт, що тріатлон включає в себе плавання, велосипед і біг - цей пульсометр може контролювати пульс спортсмена на всіх етапах.

Тобто, HRM-Tri записує пульс спортсмена в воді, записує заміри бігуна та пульс під час вело-етапу.

Виходить така формула: HRM-SWIM (плавання) + HRM-RUN (біг, велосипед) = HRM-Tri (плавання + біг + велосипед).

Якщо на ремені написано HRM-Tri — це не означає, що тільки тріатлоністи можуть використовувати цей пульсометр.

На мій погляд, модель HRM-Tri - цікавий компромісний варіант для тих, хто хоче вимірювати пульс і додаткові дані на пробіжках, під час тренувань у спортзалі та занять в басейні.

Я часто чув такі заперечення: «Навіщо мені ці датчики, ніякої користі від них немає, все життя бігав або ходив без них - проблем не було», або «Навіщо взагалі мені нагрудні пульсометри, адже в більшості моделей годинників вже є вбудований оптичний датчик пульсу ?»

Щоб дати відповідь на це питання я розповім Вам свою історію:

Я не професійний бігун, а скорше ентузіаст. Біг, спортзал і басейн - для мене просто додаткові навантаження, які допомагають покращувати мій фізичний стан. Саме за допомогою нагрудних пульсометрів і датчиків я зміг самотужки контролювати свій прогрес на тренуваннях. Адже займаюся без тренера. Вимірювальні метрики допомогли мені визначати правильність виконання тренувань.

Якщо раніше пробіжки або тренування були простим проведенням часу, то тепер вони стали майже науковими дослідженнями.

Тепер поговоримо стосовно різниці пульсу, який вимірює годинник та нагрудний пульсометр.

Деякі люди можуть мені заперечувати і стверджувати, що немає сенсу купувати собі нагрудні пульсометри, якщо датчики пульсу вже вмонтовані в годинник.

Мої глядачі і читачі теж відзначали, що у вбудованих HR датчиках є невеликі затримки у замірах, особливо при дуже різких та інтенсивних силових навантаженнях. Навіть у будь-яких годинниках Garmin надається пріоритет реєстрації пульсу з нагрудного пульсометра.

Наприклад, якщо ви одягнете годинник Garmin і підключити до нього пульсометр, то замість того, щоб вимірювати пульс за допомогою вмонтованого датчику, годинник автоматично переключиться на пульсометр, як на більш точний вимірювальний пристрій.

Сподіваюся, що Ви зрозуміли необхідність використання нагрудного пульсометра для отримання точних вимірів.

У Вас виникне наступне резонне питання - який пульсометр краще вибрати для контролю пульсу ?

Почнемо з двох важливих параметрів - ціна і для чого саме Ви збираєтесь використовувати вимірювальний прилад ?

Універсальний пульсометр для бігу та води HRM-Tri коштує близько 130 доларів, тоді як спеціалізований пульсометр для плавання - 100 дол., для бігу також - 100 дол.

Якщо Ви бігаєте, займаєтесь в спортзалі й іноді відвідуєте басейн - на мій погляд оптимальної покупкою буде HRM-Tri.

Ціна комплекту, що складається з HRM-SWIM і HRM-RUN буде 100 + 100 = 200 дол.

За 130 дол. - Ви отримуєте HRM-Tri, який володіє функціональністю обох спеціалізованих датчиків (біг і плавання).

Таким чином можна заощадити близько 70 дол.

Але і тут виникають нюанси!

Пульсометр для тріатлоністів HRM-Tri сам Garmin рекомендує використовувати у відкритій воді (річки, озера, моря) але ніяк не в басейні.

Сам кардіо-пульсометр не стійкий до реагентів басейну. У такому випадку краще використовувати HRM-SWIM.

Загалом, якщо Ви все ж хочете плавати в басейні з HRM-Tri - дуже бажано ретельно промивати його після відвідування басейну.

Другий нюанс пов'язаний з HRM-Tri і плаванням в басейні — це те, що пульсометр і контактні площадки зроблені таким чином, щоб максимально ефективно фіксувати пульсометр і його контакти на тілі спортсмена під час плавання у відкритій воді (особливо в гідрокостюмі). Але як тільки Ви почнете прискорюватися в басейні, робити різкі повороти - пульсометр буде погано триматися на тілі і просто зісковзувати до пупка.

Справа в тому, що в спеціальному ремені для басейнів - HRM-SWIM - вся площа покрита чіпким гумовим покриттям, завдяки якому він тримається на тілі в басейні краще ніж HRM-Tri.

Проте у мене траплялись ситуації, коли і HRM-SWIM злітав з грудей на пояс при різкому прискоренні або розвороті і поштовху від бортика басейну.

Це саме стосується плавання без захисного костюма. Якщо одягти пульсометр на голе тіло, він буде злітати. Хіба що Ви прийшли на оздоровче плавання і плаваєте на доріжці разом з тихохідними бабусями.

Що робити, якщо потрібен кардіо-ремень для спортзалу і бігу?

В цьому випадку можна без проблем використовувати HRM-Tri.

З моменту покупки (а це вже більше 1,5 місяця) пульсометр ні разу не підводив мене на щоденних тренуваннях і бігові.

До речі, є ще один варіант - Garmin HRM-Premium. Це дуже хороший і м'який пульсометр для занять в спортзалі. Я сам постійно тренувався з ним.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що Premium може записувати або відображати дані тільки по пульсу. Все інше буде записувати годинник на Вашій руці.

Отже, якщо Ви вже визначилися - давайте продовжимо огляд HRM-Tri.

РОЗПАКУВАННЯ Garmin HRM-Tri.

У фірмовій коробці Garmin знаходиться сам пульсометр, інструкції до експлуатації пульсометра й подовжувач для нього, що дозволить збільшити обхват грудей з розміру S-L до розміру XL-XXL.

В цифрах - це від 60 до 142 см.

Приємним доповненням є інструкція-схема в картинках про використання пульсометра. Один раз подивився і все відразу зрозуміло.

Судячи за цією схемою після кожного тренування пульсометр потрібно просто промити під проточною водою. А мити пульсометр вручну з мильною водою потрібно кожен раз, коли Ви будете плавати в басейні або через сім тріатлонових тренувань (при плаванні у відкритих водоймах).

Ця схема відразу зрозуміло пояснює, що дані про пульс передаються до годинника на відстань до 3 метрів (на суші). А ось під водою передача даних неможлива.

Прати і сушити пульсометр в пральній машині заборонено. Сушити його можна природним шляхом (на свіжому повітрі, на гачку, тощо...)

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Сторона пульсометра HRM-Tri має в собі 2 контактних поля. Ці поля досить чіпкі для бігу чи спортзалу, але не настільки чіпкі як, наприклад, у пульсометра HRM-SWIM, де вся внутрішня поверхня покрита спеціальним гумовим покриттям.

У пульсометра для бігунів HRM-RUN контакти знаходяться в окантовці точно з того ж матеріалу як і в ремені HRM-SWIM (синій колір покриття).

Інша частина пульсометра HRM-Tri - це міцна тканинна основа, через яку проходять контакти для головного датчика.

До речі, за контактними поверхнями (за їх кольором) можна легко розпізнати тип пульсометра.

Синє обрамлення незмінного контакту - це вода. У нашому випадку HRM-SWIM та HRM-Tri.

Червоне обрамлення - біг. Пульсометр HRM-RUN.

Додатковою підказкою є те, що на самій поверхні наявні піктограми видів активностей: людина, що пливе, біжить і 3 етапний тріатлон з піктограмами людей, які плавають, їдуть на велосипедах та біжать.

У наведених вище моделях вимірювальні контакти незмінні. В цьому є свої плюси і мінуси.

Якщо у Вас порвався пульсометр, а головний датчик робочий - відремонтувати сам пульсометр Ви не зможете. Також не зможете відстебнути головний датчик з контактами від контактної поверхні пульсометра щоб випрати його, як це було в старших моделях пульсометрів Garmin (HRM-Premium).

Проте завдяки цьому вдалося посилити водонепроникність пульсометра.

Саме тому вся серія HRM - Tri, SWIM, RUN має клас водонепроникності 5 АТМ на відміну від старих ременів типу HRM-Premium з класом 3 АТМ.

Гумове обрамлення корпусу захищає передавальну поверхню від потрапляння води. Знявши повністю гумову кришку пульсометра можна дістатися до пластикового майданчика (головного датчика) з 4 гвинтами задля заміни батарейки. Для всіх ременів цей елемент називається — CR2032.

Пульсометр фіксується за допомогою застібок, на кінцях яких розміщений невеликий гачок, що перешкоджає мимовільному відстібанню. Щоб його подовжити потрібно розпустити петлі на кінці.

ЕЛЕМЕНТ ЖИВЛЕННЯ

Роботу пульсометра забезпечує елемент живлення під назвою CR2032. Час роботи від нової батареї залежить від того, наскільки часто Ви плануєте використовувати пульсометр.

З середньою частотою використання це близько 1 - 1,5 роки. Наводжу порівняльну таблицю за типами датчиків пульсу.

Згідно з офіційною інформацією Garmin - якщо бігати з ременем HRM-Tri, Вам його вистачить приблизно на 10 місяців (до повного розряду батарейки).

Коли Ваш пульсометр розрядиться, на годиннику почнуть з'являтися повідомлення про низький заряд прибора. Може виникнути питання — а як же замінити батарейку ?

Для цього зніміть гумовий ущільнювач, який закриває корпус. Відкрутіть 4 гвинтика та вийміть батарейку.

Звертаю Вашу увагу на 2 нюанси, про які слід знати!

1. Викручуйте гвинти дуже акуратно, щоб не зірвати головку. У мене таке дуже часто траплялось з HRM-Premium. Там вони зроблені із дуже м'якого матеріалу, на відміну від HRM-Tri, SWIM, RUN.

2. Після того, як батарейка вийнята, не поспішайте встановлювати нову.

Безліч користувачів на американському форумі Garmin скаржилися на проблему поломки передавального блоку (головного датчика) при швидкій заміні зарядного елемента. Зачекайте хоча б 10-20 хвилин і встановіть нову батарейку. Якщо чесно, я сам не потрапляв у схожу ситуацію, навіть коли швидко міняв батарейку. Але як то кажуть: “береженого Бог береже”.

ФУНКЦІОНАЛ

Кількість вимірюваних метрик HRM-Tri для бігу абсолютно збігається з даними отриманими з HRM-RUN.

Це такі бігові заміри, які включають сам пульс.

Темп, який показує Вашу швидкість за хвилину.

Вимірювання темпу в пульсометрі Garmin HRM-Tri

Довжина кроку.

Вимірювання довжини кроку в Garmin HRM-Tri

Частота кроку (кількість кроків в хвилину).

Вимірювання частоти кроку в Garmin HRM-Tri

Вертикальне співвідношення - відношення вертикального коливання до довжини кроку (відображається в процентах); нижче число вказує на кращу робочу форму.

Вимірювання вертикального співвідношення в пульсометрі Garmin HRM-Tri

Розподіл часу контакту з землею (навантаження на ліву і праву ногу).

Якщо порівняти роботу 2 ременів під час пробіжки - Ви не зможете помітити істотної різниці з урахуванням того, що пробіжка була в різні дні. Дані залишаться без змін навіть якщо Ви будете бігати з різними годинниками Garmin. Так само і для плавання в басейні з пульсометрами HRM-Tri та HRM-SWIM.

ЯК ДОДАТИ чи ПІДКЛЮЧИТИ HRM-Tri

Підключення пульсометра до годинника Garmin здійснюється так само, як і підключення інших датчиків.

«Меню Настройки — Датчики и аксессуары — Добавить новый — Внешний пульсометр»

Щоб активувати пульсометр необхідно надіти його на груди.

Після успішного підключення пульсометра, Ви можете перейменувати його в інтерфейсі годинника та отримати інформацію про датчик. Інформацію про рівень заряду ван не вийде отримати, лише сигнал, що з батарейкою все добре — ОК.

Проте не хвилюйтесь якщо батарейка сідає - на годинник прийде повідомлення про низький заряд батареї пульсометра.

ВИСНОВОК

Якщо Ви займаєтеся тріатлоном HRM-Tri - це пульсометр саме для Вас.

Нагрудний пульсометр HRM-Tri дозволяє Вам замінити пульсометр для бігу і тренувань в залі. А це HRM-RUN + HRM-Premium.

Мої тести в басейні показали, що цей пульсометр явно не підходить для басейну. Плавцям я б все ж порекомендував спеціалізований пульсометр Garmin HRM-SWIM.

А ось під час тренувань у спортзалі і на пробіжках пульсометр Garmin HRM-Tri поводиться ідеально.

Заитання та відповіді:

Запитання: Чи працює пульсометр HRM-Tri через Bluetooth?
Відповідь: Ні, всі 3 представлені в огляді моделі Tri, RUN, SWIM працюють лише по протоколу передачі даних ANT +.

Запитання: Чи можна підключитися до пульсометр HRM-Tri за допомогою телефона?
Відповідь: Так, можна, за умови, що ваш телефон підтримує протокол ANT +. Але в цьому випадку максимум що Ви зможете отримати - це сам пульс. Додаткові метрики бігу Ви не отримаєте.

Посилання на програми для телефонів на платформі Android (у телефоні повинна бути підтримка протоколу ANT +): Pulsometer RR, HRM Monitor - Монітор пульсу ANT + BLE

Запитання: Що буде якщо я не буду використовувати пульсометр?
Відповідь: В цьому випадку він перейде в режим економії енергії.

Запитання: Чи можна перегинати пульсометр?
Відповідь: Контактні поверхні і контакти можна скручувати, але не перегинати, щоб не зламати контакти. А ось подовжувальні ремінці можете перегинати як заманеться - там відсутні контакти чи дроти.

Запитання: Як замінити батарейку самому?
Відповідь: Якщо у Вас немає навиків і спеціальної викрутки для годинників - простіше звернутися в найближчу годинникову майстерню. В цьому випадку Ви заощадите свої нерви та час.

Запитання: Чому Ви не розповіли про заняття в спортзалі з ременем HRM-SWIM?
Відповідь: Завдяки спеціальному гумовому покриттю пульсометра, тренуватися з ним на повітрі проблематично. Шкіра під ним при навантаженнях сильно потіє. Все ж таки цей пульсометр для води. Також пульсометр для басейну не збирає бігові метрики, тільки пульс.

Запитання: У мене почав "барахлити" пульсометр. Мої дані не передаються. Що робити?
Відповідь: Для початку, просто виперіть пульсометр руками в мильній воді, щоб прибрати забруднення. Не забувайте регулярно промивати пульсометр після тренування. Також спробуйте замінити батарейку.

Запитання: Я боюся постійно мити пульсометр, раптом він зіпсується.
Відповідь: Не хвилюйтесь. У нових пульсометрах, таких як HRM-Tri, RUN, SWIM - рівень водонепроникності 5 АТМ.

Запитання: Чи може пульсометр передати мій пульс під водою на годинник?
Відповідь: Garmin пульсометри через особливості роботи протоколу ANT + не можуть передавати дані на годинник під водою. Вони лише записують пульс у внутрішню пам’ять і передають дані після закінчення тренування.