Для пробіжок і не тільки.

Forerunner 245 Music 01

Придбати Forerunner 245 Music з доставкою можна в інтернет-магазині 4garmin.com

Спортивний годинник веде детальний облік всіх тренувань, допомагає займатися, відпочивати і підтримувати відмінну форму. «Розумний» гаджет не на стільки розумний, щоб змусити вести активний спосіб життя, але якщо нарешті зібратися з духом і почати тренуватися - наприклад, бігати - тоді варто звернути увагу на спеціалізовані пристрої. Один з таких пристроїв прибув до нас на огляд. Це годинник Garmin Forerunner 245 Music, і зараз про нього розповімо.

Дизайн, розміри, комфорт

Нам на тестування прислали годинник в чорному пластиковому корпусі з ремінцем ніжно-зеленого кольору - я би назвав його світло-бірюзовим, практично в тонах ювелірного дому Tiffany.

Forerunner 245 Music 02

Спортивні годинники Garmin Forerunner 245 бувають і в інших кольорах: корпус в будь-якому випадку буде чорним, змінюється лише колір змінного ремінця.

Forerunner 245 Music 03

Годинник не здається маленьким, але коли одягаєш його на руку, то практично не відчувається. Він легкий, ремінець еластичний і приємний, дуже м'який. Мені ходити з ним сподобалося, але якщо хочете від годинника відчуття «важкості», то дивіться в бік важчих моделей, хоча це вже все дуже суб'єктивно.

Про кнопки

Керування за допомогою кнопок здалося найлогічнішим, хочеться змінити призначення допоміжних клавіш, коли тільки-но починаєш користуватися годинником. Можливо, це питання звички, тому що через тиждень вже звикається до принципів управління.

Forerunner 245 Music 04

На корпусі є п'ять зручних металевих кнопок: верхня ліворуч вмикає підсвічування, дві наступні - переміщують вгору і вниз. Кнопка праворуч - для початку тренувань, а нижня - повертає на крок назад.

Forerunner 245 Music 05

Про всяк випадок зазначу, що сенсорного керування немає.

Екран

З урахуванням невеликого розміру годинника в очі кидається великий дисплей, відчуття посилюється і за рахунок чорної рамки: поверхня зливається і здається, що все це один екран. У нього діагональ 1,2 дюйми і роздільна здатність 240 × 240 пікселів, поверхня вкрита склом Gorilla Glass 3.

Forerunner 245 Music 06

Трансфлективний дисплей доповнений підсвічуванням, котре вмикається окремою кнопкою, або коли дивитися на годинник, повертаючи руку до себе. Рівень яскравості змінити не можна.

Forerunner 245 Music 07

Дані на екрані видно дуже добре, символи великі, а віджети налаштовуються на ваш смак: пробуйте різні поля і типи циферблатів.

Forerunner 245 Music 08

Звісно ж, годинник показує повідомлення: записи календаря, вхідні повідомлення та дзвінки будуть продубльовані на екрані. Ось тільки для відповіді на дзвінок доведеться брати в руку телефон, динаміка і мікрофона тут немає.

Тренування

Перш за все варто налаштувати годинник для себе. Процес може видатися трохи нудним, особливо якщо раніше не було такого годинника і не дуже зрозуміло, з чого починати. У той же час для спортсменів все буде легко і просто, як пробігти кілометр за п'ять хвилин.

Forerunner 245 Music 09

Якщо годинник потрібен для прогулянок з собачкою у дворі вранці, то навряд чи розкриєте свій потенціал з цією штукою на руці. Але якщо плануєте серйозно тренуватися, то годинник прийде на допомогу. Ви дізнаєтесь свій рівень VO2 max, а також оціните, які тренування ефективніші на поточний момент: раптом займаєтеся на тижні більше, ніж потрібно, і слід зменшити темп.

Forerunner 245 Music 10

Пристрій аналізує дані під час тренувань, показуючи купу специфічної інформації. Наприклад: частоту кроків, довжину кроків, час і розподіл часу контакту з землею, вертикальні коливання і коефіцієнт вертикальних коливань. Годинник будує карту пробіжок, навігація запускається дуже жваво, секунд за 15-20.

Forerunner 245 Music 11

Для повного щастя не завадили би датчик температури і альтиметр.

Forerunner 245 Music 12

Мені сподобався розділ з персональними тренуваннями. Суть його в тому, що обираєте собі інтенсивність занять і готуєтесь протягом декількох місяців. Годинник буде передавати вказівки від відомих спортсменів, тому, якщо не лінуватися, можна добре прокачати себе, не займаючись з тренером в залі.

Активність щодня

В принципі, годинником можна користуватися і як просунутим крокоміром. Дізнаєтесь пульс, скільки проходите за день, витрату калорій і іншу статистику, яка відображається у вигляді батарейки: чим більше активні протягом дня, тим менший запас під вечір.

Forerunner 245 Music 13

Зазначу, що годинник моніторить і сон, враховуючи насичення крові киснем за допомогою датчика Pulse Ox. Заодно він показує фази: поверхневу, глибоку і швидку.

Forerunner 245 Music 14

Ні дня без музики

Годинники бувають в двох версіях: з приставкою Music і без неї. Вся різниця в тому, що друга модель не буде працювати в якості автономного плеєра. На поточний день годинник підтримує сервіси Deezer і SpotifyПроте я ним вже давно користуюся і випробував музичну функцію на годиннику. Для цього потрібна преміум-підписка, інакше скачати треки в пам'ять годинника не вийде. В решті - все просто: додаєте улюблені плейлисти і тренуєтесь під кращу музику - годинник замінює окремий аудіопристрій.

Forerunner 245 Music 15

Під час тестів зіткнувся з глюком, коли додаток відмовився запускатись. Проблему вирішив таким чином: видалити Spotify на годиннику, вимкнути годинник і телефон, потім увімкнути обидва пристрої, перевстановити Spotify, синхронізувати годинник з телефоном і заново залогінитися в музичному додатку.

До Garmin Forerunner 245 Music можна підключити будь-які Bluetooth-навушники і слухати музику безпосередньо, але в такому випадку годинник швидко розряджається: по відчуттях, йде близько 15-20% акумулятора на годину.

Forerunner 245 Music 16

Не обов'язково оформлювати підписку на сервіс, можна і просто закачати улюблені пісні, підключивши годинник до телефону або комп'ютера. Вбудованої пам'яті не багато, 3,5 ГБ, але - за даними виробника - її достатньо для зберігання 500 аудіотреків.

Час роботи

За даними виробника, годинник працює до 7 діб в режимі смарт-годинника, а якщо тренуватися, включивши GPS і запустивши музику, виходить 6 годин роботи.

Forerunner 245 Music 17

З годинником активно тренувався наш спортивний режисер монтажу Женя. Він сказав, що в середньому виходить близько двох діб роботи, коли запущені усі функції, щодня на тренування йде години дві-три, але без прослуховування музики.

Forerunner 245 Music 18

Упакування

Комплект мінімалістичний: годинник, інструкція і кабель для зарядки зі специфічним роз'ємом. На жаль, зарядити годинник можна лише від нього, так що не губіть.

Forerunner 245 Music 19

Скільки коштує

Годинник Garmin Forerunner 245 Music вартує близько 10 000 грн. Можна вибрати і варіант без приставки Music, заощадивши близько однієї тисячі гривень. На мій погляд, така версія більш практична - дуже вже складно в наш час надовго розлучатися з телефоном. У той же час радує, що Garmin почув «хотілки» бігунів і підготував спеціальну версію з музичними можливостями.

Думка

Годинник добре виконує спортивні функції - в першу чергу саме це потрібно від ручного пристрою. А якщо потрібно більше можливостей - тоді придивіться до дорожчого годинника, благо вибір у Garmin дуже значний.

Якщо потрібен просто просунутий крокомір з великим екраном для відстеження повідомлень, то логічніше дивитися на простіший і дешевший годинник, але це вже справа особиста. Можливо, просто сподобається дизайн Garmin Forerunner 245 і захочеться вести облік повсякденних досягнень, поступово перетворюючись в атлета.

Джерело статті - wylsa.com