В кінці січня 2019 року компанія Garmin анонсувала перший нагрудний пульсометр з підтримкою Bluetooth - HRM-Dual. З одного боку, нічого епохального тут немає, адже на ринку багато нагрудних пульсометрів, які працюють через Bluetooth. Найпопулярніші продукти, які постійно на слуху: Polar H10, Suuntо Smart Sensor, Wahoo TICKR X.

У самій назві нагрудного ременя - «Dual» - Garmin вказує на той факт, що ремінь працює одразу з допомогою двох протоколів - це ANT+ і Bluetooth. На мій погляд, це досить знаковий момент. Нарешті компанія Garmin вирішила захопити специфічний сегмент покупців у інших виробників, які використовують протокол Bluetooth як основний канал для передачі даних.

garmin hrm-dual 3

Відразу хочу відзначити, що ремінь Dual - це розширена версія перевіреного ременя для тренувань у залах - Garmin HRM-Premium.

У самій упаковці ременя HRM-Dual, крім нагрудного ременя і передавального майданчика, є тільки інструкція з експлуатації ременя в зображеннях.

garmin hrm-dual 5

Вам необхідно промивати кардіо-ремінь після кожного тренування проточною водою та ретельно мити ремінець без датчика через 7 тренувань у воді до 40 градусів. Ремінь не можна сушити в пральній машині. Хоча, якщо чесно, я все ж мию свій ремінь руками.

Додатково на зворотному боці коробки знаходиться коротка специфікація нагрудного датчика.

garmin hrm-dual 9

Виходячи з цієї інформації, термін роботи кардіо-ременя 3,5 роки, якщо ви тренуєтеся по 1 годині на день при температурі від -5 до 50 градусів.

Єдине поліпшення - це додання підтримки протоколу Bluetooth в передавальний майданчик ременя.

Що за ремінь Garmin HRM-Premium - я розповідав раніше на своєму YouTube каналі та статті на сайті - prostobzor.com/garmin-hrm-premium/. Garmin HRM-Premium є для мене найулюбленішим нагрудним пульсометром для занять в залах і тренуваннях в приміщенні. Я використовував цей нагрудний пульсометр в тривалих пішохідних походах в горах для контролю пульсу по 7-8 годин щодня. Для мене великий плюс даного ременя - це його м'якість і еластичність. Ремінь зручно облягає тіло і дозволяє дихати шкірі.

Як і у HRM-Premium, в ремені Dual фіксація ремінця відбувається за допомогою застібки з фіксуючим виступом. Конструкція проста, але працює ефективно. За час моїх щоденних тренувань вже більше 5 років кріплення жодного разу не розкрилося самовільно.

Ще один позитивний момент - можливість використання зйомного передавального майданчика. Відстебнув датчик, помив ремінь, пристебнув датчик. Та й якщо ремінь порветься - можна докупити ремінець без датчика, що буде набагато дешевше, аніж міняти весь ремінь. Єдиний мінус старого ременя Garmin HRM-Premium - це кріпильні болти контактного майданчика.

garmin hrm-dual 20

Будьте дуже обережні при заміні батарейки. При роботі зі старим пульсометром Garmin HRM-Premium, я спочатку вибрав не ту викрутку і швидко зрізав пази шапки болта. Матеріал фіксуючих болтів у старій моделі HRM-Premium був м'який.

garmin hrm-dual 21

Якщо немає відповідних інструментів - краще занесіть майданчик в годинникову майстерню, щоб замінити батарейку. Ціна питання - копійки. До речі, у всіх моделях HRM ременів Garmin використовується один тип батарейки - це CR 2032.

garmin hrm-dual 22

Звертаю вашу увагу, що, згідно з інструкцією, нову батарейку потрібно міняти після 30 сек. з моменту вилучення старої батарейки з блоку. Це краще робити для коректної роботи датчика.

На сьогоднішній день, з моделей ременів 2013-15 років, тільки 2 ременя Garmin працюють зі зйомними майданчиками - HRM Premium і тепер нова модель HRM-Dual.

До речі, датчик і розміщення його кріплень нової моделі Garmin HRM-Dual абсолютно збігається з майданчиком кардіо-ременя HRM-Premium. Чим це вам допоможе? Це можливість змінювати майданчики між ременями Premium і Dual. При цьому, контакти ременя працюють однаково, незалежно від підключеного передавального майданчика. Тобто я можу без проблем майданчик ременя Dual підключити до ременя Premium. Аналогічно і навпаки - замінити майданчик ременя Premium на ремінець з контактами від Dual.

garmin hrm-dual 24

А які варіанти нагрудних кардіо-ременів є у Garmin?

Пластиковий кардіо-пульсометр Garmin HRM підтримують практично всі гаджети Garmin. Він може тільки передавати пульс. Для мене тренуватися з цим ременем було не дуже зручно. Сам ремінь вже занадто пластмасовий і не еластичний. Його я не використовую для тренувань.

Кардіо-пульсометр Garmin HRM-Premium. М'який, еластичний ремінь з 4 контактами датчиків. Цей ремінь може вимірювати тільки пульс.

Новий ремінь Garmin HRM-Dual піднявся трохи вище за функціональністю від HRM-Premium. Ремінь може вимірювати лише дані по пульсу спортсмена і передавати їх по двох протоколах – ANT+, Bluetooth.

До речі, звертаю вашу увагу на той факт, що годинник Garmin (в моєму випадку це Fenix ​​5X Plus) не може працювати одразу по двох протоколах передачі даних одночасно (Bluetooth і ANT+) для одного підключеного датчика! Тобто, якщо ви підключите ремінь Garmin HRM-Dual по Bluetooth, то при цьому підключення по ANT+ для цього ж ременя в годиннику автоматично відключиться. І навпаки. Якщо ви підключите ремінь HRM-Dual до годинника по протоколу ANT+, то підключення по протоколу Bluetooth для цього ременя відключиться в годиннику автоматично. Однак, це не означає, що ви не можете підключити ремінь відразу до декількох пристроїв. Я без проблем підключив по ANT+ годинник Garmin Fenix ​​5X Plus, годинник Garmin Vivoactive 3 і один мобільний телефон Samsung S9 (Bluetooth).

garmin hrm-dual 29

Пульс передавався з ременя HRM-Dual одразу на 3 пристрої, які працювали на різних протоколах. Однак, майте на увазі, що при передачі даних по пульсу по протоколу Bluetooth можливо підключити один пристрій. У моєму випадку це був один смартфон. Підключити другий смартфон по Bluetooth в цей момент не вийде.

В ході цього тесту я зміг підтвердити одночасну передачу даних HRM-Dual по пульсу по двох протоколах: ANT+ і Bluetooth. А які більш просунуті (дорогі) моделі нагрудних пульсометрів Garmin для бігу, плавання і тріатлону мають на борту підтримку Bluetooth? Та поки що це єдиний нагрудний пульсометр Garmin HRM-Dual з підтримкою двох протоколів (ANT+, Bluetooth) станом на весну 2019 року.

Зараз у Garmin є 3 спеціалізованих нагрудних ременя:

garmin hrm-dual 30

HRM-Run - спеціальний ремінь для бігунів, який працює тільки по протоколу ANT+. У ньому був вмонтований акселерометр. Ремінь дозволяв вимірювати додаткові бігові метрики при пробіжці.

garmin hrm-dual 31

Це довжина кроку, частота кроку, вертикальне коливання і співвідношення корпусу, розподіл контакту з землею, час контакту з землею. Огляд цієї моделі дивіться тут - prostobzor.com/obzor-garmin-hrm-run/

HRM-Tri - спеціальний ремінь для триатлетів. Його завдання - також отримувати додаткові бігові метрики через вбудований акселерометр. Однак у цьому ремені додали можливість запису пульсу в воді.

garmin hrm-dual 32

Огляд цієї моделі дивіться тут - prostobzor.com/garmin-hrm-tri-review-test/

До речі, якщо ви захочете використовувати HRM-Dual для бігу, то відразу хочу вас попередити - бігові метрики він не записує. У ньому немає вбудованого акселерометра. Максимум, що ви зможете отримати від ременя при пробіжці - запис пульсу.

Ще одна спеціалізована модель кардіо-ременя HRM-Swim - спеціалізований пульсометр для плавців в басейнах. Його завдання - записувати і зберігати дані по пульсу у воді, і передавати цю інформацію тоді, коли спортсмен вийде з води.

garmin hrm-dual 34

Про цей кардіо-пульсометр я докладно розповідав у своєму огляді - prostobzor.com/garmin-hrm-swim-intro/

Моделі Tri, Swim - не дозволяють передавати дані по пульсу у воді та під водою, а тільки записують і зберігають ваш пульс саме в воді. Дізнатися свій пульс ви зможете тільки тоді, коли ви вийдете з води, щоб ремінь почав передачу даних в годинник по повітрю.

garmin hrm-dual 35

У цій трійці (Run, Tri, Swim) Garmin змінив матеріал ремінців і у всіх ременів передаючі майданчики незйомні. Тобто ви не зможете відстебнути майданчик від ременя.

Сам матеріал ременів HRM-Run, Tri - не такий еластичний, як у Premium, Dual. Однак, можу зауважити, що бігати з цими моделями досить комфортно. Аналогічно з ними можна тренуватися в спортзалі. А ось HRM-Swim - це інший формат ремінця. Цей ремінь отримав практично силіконове покриття по всій довжині ременя, щоб HRM-Swim більш чіпко прилягав до тіла.

garmin hrm-dual 36

Тренуватися з цим ременем в залі вкрай проблематично. Якщо ви почнете тренуватися в залі з HRM-Swim - шкіра практично не буде дихати під силіконовим покриттям ремінця.

З мого особистого досвіду - все ж плавати у воді з ременями Tri, Swim важко, якщо ви робите різкі прискорення, розвороти біля бортика басейну. Щоб цього не було, вам необхідно вкрай жорстко закріпити ремінь на грудях або вдягати майку (гідрокостюм), щоб він тримав ремінь на тілі.

А що ж нова модель HRM-Dual? На жаль, хоча водопроникність ременя HRM-Dual 1 АТМ - використовувати його при плаванні у басейні немає сенсу. Так як він не вимірює пульс у воді і не накопичує дані в процесі тренування.

А для чого взагалі потрібен нагрудний ремінь в спортзалі, якщо вже є вбудований датчик пульсу в годиннику?

1. Швидкість зміни

Вбудовані оптичні датчики пульсу на руці в годиннику зазвичай запізнюються і показують поточний пульс в разі різких навантажень. А ось нагрудний пульсометр відразу ж відстежує і фіксує ці зміни.

Тести: датчик пульсу HR проти нагрудного пульсометра DUAL

Високе навантаження

garmin hrm-dual 37-1

Середнє навантаження

garmin hrm-dual 37-2

Якщо ви постійно вимірюєте пульс, і він у вас не «скаче» від навантаження - звичайно ж, краще використовувати вбудований оптичний датчик - це сон, прогулянка, біг з невеликим темпом. А ось інтервальні тренування, кросфіт, біг з прискоренням - тут тільки нагрудний пульсометр.

2. Зручність використання

Є багато видів тренувань, коли використовувати нагрудний ремінь краще, ніж годинник на вашій руці. Робота з гирями, бокс, кільця, гантелі. В цьому випадку не зручно тренуватися з годинником на руці. Годинник тільки заважає вашим рухам або може пошкодитися ударами об снаряд.

garmin hrm-dual 39

Зазвичай я залишаю годинник поруч і займаюся з нагрудним ременем. До речі, відстані в 3-5 метрів вистачає з головою, щоб ви могли пересуватися від снаряду до снаряду і записувати пульс.

А що з підтримкою пристроїв?

Модель Dual, як і Premium, підтримує більшість годинників, навігаторів, приладів Garmin. Підтримка йде по протоколу ANT+.

Годинники Garmin:

• MARQ серія: Athlete, Expedition, Aviator, Captain, Driver
• Fenix ​​серія: fēnix, 2, 2 Special Edition, 3 HR, 3 Sapphire, 5, 5 Plus, 5S, 5S Plus, 5X, 5X Plus, Chronos,
• D2 серія: Bravo, Charlie, Delta, Delta PX, Delta S,
• Descent Mk1,
• epix,
• Forerunner серія: 110, 15, 210, 220, 225, 230, 235, 25, 305, 310XT, 35, 405, 405CX, 410, 50, 610, 620, 530, 645, 645 Music, 735XT, 910XT, 920XT , 935, 401, 601, FR60, FR60
• Instinct
• quatix серія: quatix, 3, 5
• tactix серія: tactix, Bravo, Charlie
• vívoactive серія: vívoactive, 3, 3 Music, 3 Music (Verizon), HR, vívofit, vívofit 2, vívofit 3, vívosmart

GPS-навігатори:

• Colorado серія: 300, 400c, 400i, 400t,
• eTrex серія: 30, 30x, Touch 35, Touch 35t
• GPSMAP серія: 276Cx, 62s, 62sc, 62st, 62stc, 64s, 64sc, 64st, 66s, 66st, 78s, 78sc
• Montana серія: 600, 600t Camo, 610, 610t Camo, 650, 650t, 680, 680t
• Monterra
• Oregon серія: 300, 400c, 400i, 400t, 450, 450t, 550, 550t, 600, 600t, 650, 650t, 700, 750, 750t
• Rino серія: 650, 650t, 655t, 755t

Вело-навігатори:

• Edge 1000, Edge 1030, Edge 130, Edge 130, Edge 25, Edge 305, Edge 500, Edge 510, Edge 520, Edge 520 Plus, Edge 520 Plus, Edge 705,
• Edge 800, Edge 810, Edge 820, Edge Explore, Edge Explore 1000, Edge Explore 820, Edge Touring Plus.

Екшн-камери:

VIRB Elite, VIRB Ultra 30, VIRB X, VIRB XE.

Системи контролю собак:

Astro 320, Astro 430, Astro 900.

Годинники для гольфу:

Approach S60.

Додаткове нововведення HRM-Dual - це можливість роботи з іншими пристроями по протоколу Bluetooth. Це гарна новина для тих, у кого немає моделей Garmin. Адже в цьому випадку ви можете підключити ремінь до будь-якого смартфону або тренажеру через протокол Bluetooth.

Як це працює?

1. Встановлюємо програму на телефон.
2. У деяких програмах Вам не потрібно сполучати ремінь з телефоном. За вас це зробить сама встановлена ​​в телефоні програма. Інші програми хочуть попереднього підключення ременя в налаштуваннях телефону Bluetooth.
3. Додаємо ремінь до програми.
4. Запускаємо програму і відстежуємо зміну свого пульсу на графіку.

Програм для обліку пульсу в телефоні багато. Яку вибрати - залежить від ваших цілей і вимог. Я б розбив ці програми на 2 категорії:
• простий облік пульсу з урахуванням зон на тренуванні;
• запис даних тренування з урахуванням GPS і типів активності (наприклад зал, біг, ходіння).

garmin hrm-dual 40

Прості мобільні програми для тренувань в залі (пульс, статистика) - OS Android:

Pulsometer RR - сторінка програми

Підтримка одразу двох протоколів: ANT + або Bluetooth 4.0

Дані по пульсу можна відображати за допомогою перемикання між варіантами відображення: значення пульсу, % зон, витрачені калорії, знаходження у пульсовій зоні. Програму у вигляді сердечка з даними пульсу можна показувати поверх усіх вікон в будь-якому місці екрану.

Зручний і простий інтерфейс, можливість збереження запису тренування з розбивкою пульсових зон за інтервал часу. Програма йде без платної реклами.

garmin hrm-dual 41

MyHRM - сторінка програми

Підтримка протоколу: Bluetooth, без прив'язки вправ до мапи по GPS.

Проста і зрозуміла програма для відображення поточного пульсу, який передається через підключений Bluetooth кардіо-пульсометр. В процесі вимірювання, пульс розділяється на пульсові зони. Налаштування програми мінімальні. Є голосові оповіщення при переході на нову зону пульсу. Графік пульсу не зберігається. Без реклами.

garmin hrm-dual 42

HR Monitor - сторінка програми

Підтримка протоколу Bluetooth, російська мова інтерфейсу, але англійські голосові підказки по зонах. Без прив'язки тренування до мапи по GPS.

Досить інформативний інтерфейс програми. Пульсові зони виділяються кольором, є голосові підказки.

Доступна детальна статистика по заняттю з можливістю збереження.

З мінусів програми - немає режиму «поверх вікон». Не забудьте встановити в налаштуваннях свої дані (рік народження, вага), інакше програма намагається встановити зони для людей 2000 року народження :-).

garmin hrm-dual 43

Складні мобільні програми для всіх видів тренувань (GPS, вибір типу тренувань) - OS Android:

Wahoo Fitness - сторінка програми

Спеціальна програма для кардіо-ременів Wahoo, проте без проблем дозволяє працювати з іншими ременями. Є прив'язка до мапи і запис маршруту тренування з GPS. Є можливість вибору типу активності. Показує статистику по тренуванню, зберігає маршрут пробіжки. В кінці заняття видає статистику.

garmin hrm-dual 44

Endomondo - сторінка програми

Спеціалізований мобільний додаток для тих, хто любить бігати, їздити на велосипедах і просто ходити. Є підтримка Bluetooth кардіо-ременів. Підтримується запис маршруту тренування через GPS. Додаткові дані по статистиці тренування показуються після платної підписки Premium.

garmin hrm-dual 45

Подібних програм для роботи з Bluetooth ременями безліч. Повний огляд цих програм - це вже окрема тема огляду, я ж хотів просто розповісти вам про можливості використання Bluetooth ременя і мобільного телефону.

Я для себе використовую мобільний додаток Pulsometer RR або MyHRM.

Однак, не тільки телефони підтримують підключення зовнішніх датчиків по Bluetooth. Не забудьте про годинник Garmin Fenix ​​5X, 5 Plus. Ці моделі Garmin без проблем підключаються до нагрудного пульсометр через протокол Bluetooth. Годинники Suunto можуть працювати з рідним Bluetooth нагрудним ременем Smart Sensor (огляд Suunto 9 Baro, Suunto Spartan Ultra). Годинники Apple Watch товаришують з ременями інших виробників, наприклад Wahoo TICKR. А ось годинник Samsung Galaxy Watch 46 мм не дозволяє підключити будь-який Bluetooth кардіо-ремінь.

Якщо порівнювати ціни на відомі і популярні моделі Bluetooth ременів, ми отримаємо:
o Wahoo TICKR - 49 $
o Suunto Smart Sensor - 85 $
o Polar H10 - 89 $
o Garmin Dual - 70 $

Звичайно, в цьому порівнянні за ціною беззастережно перемагає Wahoo.

garmin hrm-dual 47

Чому Wahoo? Крім ціни, Wahoo ремінь аналогічно, як і Garmin HRM-Dual, підтримує два протоколи: ANT + і Bluetooth. Ціна ременя Garmin HRM-Dual буде дорожче свого явного конкурента Wahoo TICKR десь на 20 дол. Але, якщо чесно, знаючи ці нюанси ременів, я все ж купив собі Garmin HRM-Dual :) Маючи у своєму наборі мій улюблений ремінь для залу Garmin HRM-Premium, я зміг зробити собі додаткову базу для заміни ременів або майданчиків, якщо виникне проблема одного зі складових кардіо-ременя. Майданчики (датчики) то у них знімні, і навіть по роз'ємах збігаються.

hrm dual premium

Тепер я можу без проблем перекидати датчик Dual на ремінь Premium і навпаки. Використовуючи Bluetooth протокол в ремені, я потенційно розширюю список можливих пристроїв, до яких я зможу підключитися.

Окреме дякую моєму надійному партнеру - офіційному дистриб'ютору Garmin в Україні - компанії «Навіоніка».

ЧаПи - часті питання про ремінь Garmin HRM-Dual:

Питання: Я можу бігати з ременем Garmin HRM-Dual?
Відповідь: Якщо ви хочете контролювати пульс під час бігу - так, можете. Якщо хочете виміряти додаткові бігові метрики, як це роблять бігові кардіо-ремені Garmin HRM-Run, HRM-Tri - ні. HRM-Dual працює тільки з пульсом, в ньому немає вбудованого акселерометра.

Питання: Я можу плавати в басейні з ременем Garmin HRM-Dual?
Відповідь: Ні, даний ремінь не враховує пульс у воді і не зберігає його в процесі тренування, як це робить модель Garmin HRM-Swim.

Питання: Чи можна купатися з ременем Garmin HRM-Dual?
Відповідь: Так, можна. Водонепроникність кардіо-ременя HRM-Dual - 1 ATM.

Питання: На скільки часу вистачить заряду однієї батарейки в Garmin HRM-Dual?
Відповідь: Якщо ви будете тренуватися по 1 годині в день, то заряду батареї вистачить на 3,5 року.

Питання: Чи є якісь нюанси при заміні батарейки?
Відповідь: Так, є. Сам виробник рекомендує почекати 30 сек. після зняття старої батарейки до заміни нової. Я зустрічав випадки, що у деяких власників виникали проблеми з майданчиком, якщо вони робили швидку заміну батарейки в ремені. Правда, ця тенденція виникає не у всіх. У будь-якому випадку, я б рекомендував почекати зайвих 30 секунд до заміни нової батарейки.

Питання: Який тип батарейки використовується в кардіо-ремінці Garmin HRM-Dual?
Відповідь: Це «таблетка», батарейка CR 2032, 3V.

Питання: За яких температур можна тренуватися з ременем HRM-Dual?
Відповідь: Нагрудний кардіо-пульсометр працює в діапазоні температур від -5 до +50 градусів за Цельсієм.